Skip to main content
Hoe start je een webshop?

Hoe start je een webshop?

| YZCommunicatie

Je hebt een hobby of een winkel en je wilt je spulletjes eigenlijk ook wel online gaan verkopen. Een webshop biedt uitkomst. Maar hoe begin je daar eigenlijk aan? We helpen je graag op weg met 5 stappen voor een gouden start voor je webwinkel.

Webshops zijn er in alle soorten en maten. Online vind je bergen informatie, maar waar doe je nou goed aan? Met deze vijf punten om op te letten zorg je ervoor dat je altijd goed zit.

1. Bedenk wat je gaat verkopen

Dit klinkt misschien super voor de hand liggend, maar toch blijkt het in de praktijk niet altijd zo simpel. Met de keuze voor je producten kun je ook je doelgroep bepalen. En precies daardoor weet je op welke potentiële klanten je kunt richten.

Door doelgericht te werk te gaan creëer je een grotere kans dat je ook daadwerkelijk iets gaat verkopen. Focus je op een bepaalde productsoort of productgroep en bedenk daarbij een passende doelgroep die je aan wilt spreken. Schrijf het op, want dit is belangrijke informatie die je later ook met adverteren en online marketing stappen kunt gebruiken.

2. Kies software die bij je past

webshop software

Je hoeft er alleen maar even webwinkel software in te typen bij Google en de mogelijkheden vliegen je om de oren. Maar wat past bij jóu en je webshop? Laat je niet overdonderen door allerlei verkooppraatjes of goedkope acties en ga na wat voor jou de beste optie is, voor nu en in de toekomst.

Online vind je bijvoorbeeld hele goedkope of zelfs gratis mogelijkheden. Dit is in 99% van de gevallen duurkoop. Deze zijn namelijk bijvoorbeeld niet zoekmachine vriendelijk. Er zijn ook prachtige, mega uitgebreide programma’s. Maar vaak gebruik je hier maar een heel klein deel van en is het ingewikkeld in gebruik. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een webshop specialist.

3. Verzorg de vormgeving

Veel mensen zullen dit het leukste stukje vinden; het tot leven brengen van je idee. Je hebt vast al een idee hoe alles eruit moet gaan zien. Zorg voor een uitnodigende, overzichtelijke en duidelijke website waar je klant eenvoudig zijn of haar producten kan bestellen.

Op het gebied van webshops zijn er een aantal dingen waarvan al bewezen is dat ze werken. Denk bijvoorbeeld aan plaatsing van bepaalde elementen, hoeveel clicks je moet gebruiken om de aankoop zo simpel mogelijk te maken en hoe je het webwinkel menu en de navigatie zo optimaal mogelijk vorm kunt geven. Onze tip is dan ook: maak daar altijd gebruik van. En nog een dingetje: vergeet ook de mobiele versie van je webshop niet!

4. Besteed aandacht aan productpagina’s

webshop paginas optimaliserenHet toevoegen van producten lijkt misschien een oneindig, vervelend en saai klusje. Weet dat als je hier aandacht en zorg aan besteedt, je daar op lange termijn heel veel profijt van kunt hebben. Zeker geen stap om snel af te raffelen dus. Je kunt er alleen maar voordeel van hebben.

Zorg voor unieke webshop teksten en overzichtelijke pagina’s die bij alle producten dezelfde opbouw hebben. Let wel op dat je teksten ook niet té lang worden. Dan is de klant zo weg. Bedenk welke informatie je zelf allemaal zou willen weten als je het product online koopt. Als je die informatie gebruikt, weet een klant precies wat hij koopt, dat scheelt je ook een berg mails met vragen om te beantwoorden.

5. Zorg dat je gevonden wordt

Leuk dat je nu een webshop hebt, maar zonder klanten heb je natuurlijk nog steeds niets. Met stap vijf zorg je ervoor dat je ook echt aan de slag kunt. Je kunt op verschillende manieren meer bekendheid vergaren bij potentiële klanten. Denk aan social media, mond-tot-mondreclame maar ook online marketing middelen.

Verdiep je bijvoorbeeld eens in waar jouw klanten eigenlijk precies naar zoeken. Dit kan door middel van een zoekwoorden onderzoek. Op deze manier kun je inspelen op de behoefte van je klant. Daarnaast kun je natuurlijk reclame gaan maken, ook dit kan op verschillende kanalen. Maar zorg er in ieder geval voor dat je zichtbaar bent, dan kom je in veel gevallen al een heel eind.

We hopen dat je met deze stappen aan de slag kunt en een begin kunt maken met de opstart van een succesvolle webshop. Wil je meer weten of advies inwinnen? Neem dan contact met ons op, onze webshop specialisten staan voor je klaar. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Ben jij geïnteresseerd in één van onze diensten? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan!