Skip to main content
Wat is UX en UI Design en waar staan deze termen voor?

Wat is UX en UI Design en waar staan deze termen voor?

| Romy Buermans | YZCommunicatie

Wat is UX-design? Voordat we het belang van UX-design kunnen toelichten, moeten we eerst de vraag beantwoorden: wat is UX-design? UX-design staat voor User Experience-design. Het draait om het creëren van een gebruiksvriendelijke website door de structuur en lay-out zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten. Om deze gebruiksvriendelijke structuur te bereiken, is het belangrijk om te kijken naar de voorkeuren en behoeften van de websitebezoekers.

Onderschat nooit het belang van UX-design. Bij YZCommunicatie erkennen we juist de grote waarde ervan. Helaas blijkt dat veel mensen niet goed weten wat UX-design precies inhoudt. Als je eenmaal begrijpt wat UX-design betekent, zul je ook de toegevoegde waarde en het belang ervan inzien. In dit artikel leggen we graag uit wat UX-design is en hoe we jouw website kunnen verbeteren.

Het verschil tussen UX en UI

Nu je weet wat UX-design is, is het ook belangrijk om het verschil met UI-design te begrijpen. UI-design staat voor User Interface-design. Hoewel het op het eerste gezicht vergelijkbaar lijkt, zijn er enkele belangrijke verschillen.

Bij UI-design draait het om de gebruikersinterface, oftewel wat de websitebezoekers te zien krijgen. Bij UX-design staat de structuur en gebruiksvriendelijkheid centraal. Een UI-designer werkt aan de eerste visuele indruk van de website, terwijl een UX-designer zich meer richt op de bruikbaarheid en navigatiegemak. De UI-designer is primair verantwoordelijk voor het visuele aspect, terwijl de UX-designer zorgt voor de structuur van de website.

Zowel UX- als UI-design zijn belangrijk voor een website, maar het is essentieel om eerst een goed UX-design te creëren. Het is van groot belang dat websitegebruikers gemakkelijk kunnen navigeren.

Het belang van een goed UX-design

Je begint waarschijnlijk al te begrijpen waarom een goed UX-design zo belangrijk is. Niets is namelijk zo frustrerend voor websitebezoekers als verdwalen op een website. Met een goed doordachte structuur kunnen jouw bezoekers gemakkelijker navigeren en hun doelen eenvoudiger bereiken. Daarnaast, is een goed UX-design van belang voor SEO. Een goede UX-design is onmisbaar om hoog te scoren in zoekmachines zoals Google. Google hecht namelijk veel waarde aan pagina's met een duidelijke structuur. 

Wat doet een UX-designer?

Je vraagt je misschien af: wat doet een UX-designer precies? Het is vooral belangrijk dat een UX-designer grondig onderzoek doet. De designer moet begrijpen waarom mensen de betreffende website bezoeken en hoe de customer journey eruitziet. Als dit niet goed is afgestemd op de website, is de kans groot dat de website niet succesvol zal zijn. Zodra je een duidelijk beeld hebt van de bezoekers van de website, kun je beginnen met het maken van een schets van de websitestructuur. Deze schets wordt ook wel een wireframe genoemd.

Neem contact met ons op

Wil je jouw website op het gebied van UX- en UI-design verbeteren? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Ben jij geïnteresseerd in één van onze diensten? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan!